Guinness, revalidatie en cortisonen

Ik zit hier in de bar van een hotel in Londen. Morgen (veel te vroeg) is het dag één van de opleiding R.E.H.A.B. trainer. Het kost me blijkbaar toch wat meer tijd dan gedacht om mijn “pint of Guinness” naar binnen te spelen en dus was dit het uitgelezen moment om eens uit de drukte van alledag te stappen en nog eens een wetenschappelijk artikeltje op de schoot te nemen.
Uit de grote “to read”-stapel viel mijn oog viel op het stukje: “Corticosteroids: short-term gain for long-term pain?” een commentaar van Khan en Scott (The Lancet, 376 (2010) 1714-1715.) op het artikel van Coombes et al. uit diezelfde Lancet van november 2010. In dit artikel bespreken de 2 auteurs de verschillende conclusies uit de zeer grondige en goede review die Coombes et al. uitvoerde op 3824 trials (41 weerhouden). Aangezien de Guinness echt wel zijn werk aan het doen is laat ik u achter met volgende interessante quotes

“the clinical implication is that one corticosteroid injection is not helpful for elbow pain at 6 or 12 months, and that multiple injections do not improve outcome”

“Whilst corticosteroid injection does not impair recovery of shoulder tendinopathy, patients should be advised that evidence for even short-term benefits at the shoulder is limited.”

“As the investigators alert us to the apparent deleterious medium-term and long-term effects of corticosteroids in elbow tendinopathy, they also provide reassurance that corticosteroid injections are rarely associated with acute tendon rupture.”

Het meest frapperende vond ik echter deze opmerking: ” Non-steroidal anti-inflamatory have no randomised trial evidence, expert opinion support, or a plausible mechanism to promote tendon healing, and might inhibit tendon healing.”

Geen plausibel mechanisme dat nsaid’s peesherstel kan faciliteren én de kans dat ze zelfs de genezing belemmeren. Toch zijn ze maar al te vaak de eerste stap in de behandeling van peesontstekingen. Sterk!

Het enige echt goeie nieuws was voor ons kinesisten namelijk: “The evidence for specific exercise therapy is more encouraging than the evidence for corticosteroid injection, and exercise therapy is likely to promote protein synthesis via cell signalling  (mechanotransduction). Specific exercise therapy might produce more cures at 6 and 12 months than one or more corticosteroid injections…”

Morgen dag één van mijn eerste cursus op Britse bodem. Hopelijk is die net zo “enlightening” als dit commentaar stukje.

Share