[REVIEW] Veilig manipuleren ter hoogte van het onderste kwadrant (thoraco-lumbaal, lumbaal, sacro-iliacaal)

Elk jaar in december organiseert het IPVK een 2 daagse manipulatie cursus. Vorig jaar werd de cervicale regio besproken, in 2011 zullen de perifere gewrichten onder de loep worden genomen en dit jaar kwam dus de lumbale en lumbosacrale regio aan de beurt.

De twee docenten Axel Beernaert en Bart Vanthillo geven echter geen basiscursus. De collega’s aanwezig hebben meestal al één of meerdere musculoskeletale opleidingen achter de kiezen en enkele jaren ervaring als manueel therapeut. Het niveau ligt dan ook hoog. Beide docenten zijn toppers in hun vakgebied en door hun uitgebreide praktijkervaring en ervaring in de basisopleiding kinesitherapie en postgraduaatsopleiding musculoskeletale therapie (beide van de UGent) zijn ze ook erg bedreven praktijkgerichte lesgevers.

Theoretisch beperkt de cursus zich tot enkele vernieuwde concepten binnen de musculoskeletale kinesitherapie en worden enkele klinische discussies gevoerd. Het blijft in essentie een praktische cursus en de focus ligt dan ook bij het demonstreren, inoefenen en corrigeren van de manipulaties. Het is overduidelijk dat de opzet was een beperkt aantal klinisch relevante manipulaties met een breed indicatiegebied te bespreken. Dus geen ijdele demonstratie van een hele reeks obscure bekkenmanipulaties zoals ik in het verleden al eens mocht meemaken.

Axel en Bart slagen erg goed in hun opzet en na 2 dagen heb je echt het gevoel dat je klinische skills een flinke stap vooruit hebben gezet. De iets wat “excentrieke stijl” van Axel en de “geëngageerde” Bart maakten van deze cursus eveneens een aangename, maar leerrijke afsluiting van het bijscholingsjaar 2010. Kortom deze cursus is volgens mij haast essentieel voor elke manuele therapeut die up-to-date wil blijven met nieuwe technieken of zijn reeds gekende handelingen wil verfijnen of bijschaven.

Veilig manipuleren ter hoogte van het onderste kwadrant (thoraco-lumbaal, lumbaal, sacro-iliacaal)
IPVK, Gent
Bart Vanthillo en Axel Beernaert
2 dagen
270€
Share