Het ijzer in Special K

Ik heb het al een paar keer gehad over mijn opleiding aan het IAS in het Nederlandse Gennep bij Prof. Van Wingerden. Heel interessant allemaal en een geweldige opleiding… maar soms komt hij af met stellingen die een beetje “ver gezocht” lijken.

Stellingen die hij vorig jaar zoal maakte: “PVC (als in rioolbuizen) als pulp in Appelsientje”, “Houtschilfers in volkorenbrood” en “Ijzervijlsel in Kellogg’s”… en dan denk ik altijd… zou kunnen maar zou me wel verbazen…. tot vandaag!

Op deze site staat een bericht over een Nederlands consumentenprogramma waar ze deze week de proef op de som namen en er een prof. en voedingsdeskundige bijhaalde. Wat blijkt, Kellogg’s Special K wordt aangetrokken door een magneet en bevat dus magnetisch ijzer. Aangezien ik geen Special K eet kan ik het ook niet testen… Voor alle duidelijkheid ijzer uit voeding (Fe2+ of Fe3+) is niet echt magnetisch.

Maar hoe dan ook mijn excuses dus aan Prof. Van Wingerden…

Uit het programma bleek trouwens ook dat in Denemarken Special K al uit de handel was genomen wegens “gevaarlijke hoeveelheden aan toegevoegd ijzer”. Hoeveelheden die bij dagelijkse inname en in combinatie met andere voedingsproducten met toegevoegd ijzer mogelijk schadelijk kunnen zijn voor lever en nieren in het bijzonder bij kinderen en zwangere vrouwen.

Op wikipedia vond ik daarbij dit:

After the airing, the Dutch food authority nuanced the claims made in the tv program, claiming there are no health risks as long as Kellogg’s stays within the legal limits. They also challenged the claim that the cereal could contain ‘shredded bikes’, and responded that iron powder is suitable for human consumption.

Het mag dan nog “geschikt zijn voor menselijke consumptie”, je vraagt je af waarom het absoluut erin moet zitten? Is bij voeding het idee “better safe then sorry” geen goede maatstaf? Nog op wikipedia:

The evidence provided during the show follow David Catz’s description of an experiment by Dr. Babu George, Sacred Heart University, in which iron is extracted from cereals.[11] The description dates from 1984. As a result of this experiment being published and inquiries being made to the manufacturers, some companies have replaced the metallic iron in their products with an iron compound such as iron(III) phosphate, also called ferric phosphate.

Vrij vertaald… ze deden het al jaren geleden al, en blijkbaar doen sommige het tot vandaag nog altijd.

Nog een kleine bemerking: Ik meen mij een les uit mijn eerste kandidatuur kinesitherapie te herinneren waarin Prof. Lyssens (KUL) vertelde dat ijzer in voeding, ijzer was in ion-vorm (Fe2+ of FE3+) en dat het menselijk lichaam enkel 1 ion-vorm (nl. Fe3+ of Fe2+ ik weet het niet meer zo goed) kan opnemen. In de maag gebeurt de omzetting zodat het ijzer uit voeding kan worden opgenomen. Blijkbaar is dat ook de reden waarom je bij het eten van een biefstuk (veel natuurlijk ijzer) bijvoorbeeld zaken zoals Cola de ijzer opname remmen en bepaalde groenten de ijzeropname bevorderen… Je vraagt je dan ook af hoe de voedingsindustrie zo DOM kan zijn dat ze met volwaardig ijzer in hun eten te draaien een meerwaarde bieden?!

Het is me wat met die voeding!

Share

3 thoughts on “Het ijzer in Special K

  1. Mooi voorbeeld, Tom!

    Zo zie je maar dat de immer kritische noten van onze Hollandse held ook daadwerkelijk feiten zijn en geen fabeltjes.

    Ijzer is de basis van het eiwithoudend molecule hemoglobine dat in de rode bloedcellen zit. Cola en andere koolzuurhoudende dranken verhinderen inderdaad de opname van Fe tijdens de spijsvertering.

    Dat men zuiver ijzer in de voeding draait, is inderdaad zeer frappant, maar in alle geval liegen ze niet als er op de verpakking staat: ‘rijk aan ijzer’! : )

  2. Tim,
    Volgens mij is het nog net iets ingewikkelder en bevorderd cola de opname van ijzer omdat de zuurgraad in de maag verhoogd wordt.

Comments are closed.