Zumba meer dan een hype?

In de Volt reportage op VRT (zie link voor video) van gisterenavond werd gekeken of de beweringen van ZUMBA… de nieuwe fitness/dance rage waar iedereen mij vragen over stelt, wel zo juist zijn. In de reportage wordt gesproken over zuurstofmetingen, intervaltraining, koolhydraten en vet-verbranding. Misschien voor de mensen een beetje meer uitleg?

(lees verder)

Je lichaam gebruikt voor zijn energie voornamelijk koolhydraten (een duur woord voor “suiker”) en vetten en nog wat ander spul in sommige omstandigheden. Mensen die willen afvallen zouden natuurlijk het liefst enkel vetten verbruiken. Vet begin je te verbranden wanneer je een langdurige inspanning doet op een laag niveau van belasting. Ga je TE hoog in intensiteit, dan gaat je lichaam voornamelijk suiker gebruiken, en minder vetten. Vandaar de uitspraak van “Dr. Dirk” dat de intensiteit van Zumba net iets te hoog is voor een goede vetverbranding.

Zumba beweert ook dat door het afwisselen van “zware inspanningen” en “lichte inspanningen” je een soort intervaltraining krijgt. Intervaltraining is interessant omdat door het inbouwen van rustige momenten van inspanning een soort active recuperatie krijgt. Je kan dus langer trainen op een algemeen hogere intensiteit net omdat je die momenten hebt van “relatieve rust”. Uit de metingen die Volt gedaan heeft blijkt nu dat in de intervallen van “lage intensiteit” de hartslag te hoog was om eigenlijk een voldoende recuperatie te hebben. Geen echte intervaltraining dus.

Als “vetverbrander” is Zumba dus misschien niet ideaal. De belasting is te hoog en de intervallen niet voldoende verschillend in intensiteit. Maar wie kan dat wat schelen?

De hype sleurt wel heel wat mensen elke dag uit hun luie zetel en hoe kan je tegen eender welke vorm van lichaamsbeweging zijn? Je zal misschien niet vet verbranden, maar een goeie training en leuke inspanning is het zeker. Ik zal het misschien niet voorstellen aan patiënten omdat ik denk dat het voor velen TE zwaar is om lang vol te houden. Wil je gezond vet verbranden doe dan een stevige boswandeling van een uur (en misschien nog op de nuchtere maag met enkel een tas koffie). Maar Zumba is een mooi alternatief. En dus vind ik het een beetje spijtig dat Volt zo denigrerend doet over de marketing hype die Zumba is. Hoe dan ook, Zumba’en is beter dan niets doen!

Share

2 thoughts on “Zumba meer dan een hype?

 1. Hallo,

  Ik hoorde net over alli en wat zoal de bijwerkingen zijn. Volgens mij valt het wel mee als je niet te vet eet. Ben benieuwd naar jullie ervaringen.

  Groetjes,

  Eefje

 2. Hey,

  Heel persoonlijk ben ik geen voorstander van afslankproducten. Ik ben geen expert maar mij lijkt de beste meest permanente manier nog altijd het beperken van de calorie-iname, het verhogen van calorie-verbruik (i.e. sport) en gezond verstand.

  Medicatie werkt omdat het ingrijpt in natuurlijke processen, processen die door eeuwen van evolutie werden geoptimaliseerd. Medicatie zal dus altijd bijwerkingen geven, meestal onschuldig, maar zeker ben je nooit.

  Maar dat is mijn mening.

Comments are closed.